23 Ekim 2019 Çarşamba

Ayak Ağrılarınıza Son

Ayaklarınız sizi her yere taşır. Devamlı ayakta durmak veya yüksek topuklu ayakkabılara olan aşkınızdan dolayı, ayak ağrılarıyla başa çıkmak hoş değildir. Her adımı atmak işkenceden başka bir şey değildir ve bu nedenle bu sorunun kısa sürede tedavi edilmesi gerekir. Ayak ağrısının şiddetini neredeyse anında azaltmanıza yardımcı olabilecek bazı ip uçlarını sizlere sunuyoruz. 

Ayak Ağrısına Nedenleri  

Ayak Ağrılarınıza Son
Ayağınız yaralanma veya tıbbi bir durum nedeniyle ağrıyor olabilir. Ayak ağrısına neden olan en yaygın faktörler şunlardır:

  • Uygun olmayan ayakkabılar  
  • Yüksek topuklu ayakkabılar giymek, bu da ayak parmaklarına çok fazla baskı yapar
  • Yüksek etkili egzersizler veya spor aktiviteleri
  • Artrit, diyabet ve plantar fasiit gibi tıbbi durumlar
  • Şişmanlık
  • Gebelik
  • Ayak yaralanmaları
  • Nasırlar, siğiller ve iç içe geçmiş ayak tırnakları
  • Ayakların şişmesine neden olan ilaçlar


Bu faktörlerden herhangi biri ayak ağrınızdan sorumlu olabilir.  


Ayak Ağrısı Çeşitleri

Topuk Ağrısı: Ayağınızın topuklarındaki ağrı, plantar fasiit veya topuk mahmuzları gibi tıbbi durumlar nedeniyle olabilir.
Ayak Ağrısı: Ayağınızın topundaki ağrılar, genellikle uygun olmayan ayakkabılar veya metatarsalji, Morton'un nöroması veya sesamoidit gibi tıbbi koşullar giymekten kaynaklanır.
Kemer Ağrısı: Kemer ağrısının arkasındaki sık görülen suçlular plantar fasiit ve düz ayaklardır. 

Aynı zamanda bir artrit şekli olan gut, ayak ağrısının en sık görülen nedenidir.  Bunların dışında, bazen ayağınızın dış kenarında ağrı yaşayabilirsiniz. Bu muhtemelen kırık bir metatarsal kemik nedeniyle olabilir. Ayak ağrısının tipine veya nedenine bakılmaksızın, aşağıdaki ev ilaçları belirtileri maskeleyerek hızlı bir rahatlama sağlayabilirsiniz. 


Ayak Ağrısını Gidermek için Yapılacaklar

Ayak ağrılarınızı gidermek için son derece basit ve doğal olan yöntemler denenebilir. Bu yöntemler arasında uçucu yağlardan karbonata, tuzlu sudan zencefile kadar bir çok içerik vardır. Aşağıda size uygun olan yöntemi, seçerek ayak ağrılarınız için akşamları kısa vakitlerde çözüm sağlayabilirsiniz. 

Okaliptüs Yağı ile Ayak Ağrısı Geçirme 

Okaliptüs yağı, okaliptüs ağacının yapraklarından elde edilir. Tıbbi özelliklerinin çoğunu açıklayan okaliptol adı verilen bir madde içerir. Okaliptüs yağı antienflamatuar ve analjeziktir ve bu nedenle ayak ağrısını tedavi etmek için kullanılabilir. 

  • 10 damla okaliptüs yağı
  • Sıcak suyla dolu büyük bir leğen


Bir bardak sıcak suya 10 damla okaliptüs esans yağı ekleyin. 10 ile 15 dakika boyunca ayaklarınızı sıcak suyla dolu kabın içinde bekletin. Bunu günde 1-2 kez yapabilirsiniz.

Nane Yağı  ile Ayak Ağrısı Geçirme 

Nane yağı, okaliptüs yağı gibi ağrıları tedavi etmek için de kullanılır. Bu mentol denilen güçlü bir anti-enflamatuar bileşik varlığına bağlı olabilir. Nane yağının anti-enflamatuar özellikleri, sadece ayak ağrısını hafifletmekle kalmaz, aynı zamanda kızarıklık ve şişme gibi diğer semptomların üstesinden gelmede yardımcı olabilir. 

  • 10-12 damla nane yağı
  • Büyük bir leğen sıcak su

Geniş bir sıcak su kabına birkaç damla nane yağı ekleyin. Ayaklarınızı 10-15 dakika sıcak su kabında bekletin. Bunu günlük olarak yapmanız gerekir. 

Karbonat  ile Ayak Ağrısı Geçirme 

Karbonat, antienflamatuar, yatıştırıcı ve nötrleştirici özellikleri nedeniyle çeşitli hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Bu özellikler ayak ağrısı ve iltihabın hafifletilmesine yardımcı olabilir.

  • 1/2 fincan karbonat
  • Bir leğen sıcak su 

Büyük bir kase sıcak su alın ve yarım bardak kabartma tozu ekleyin.Kabartma tozu tamamen eriyene kadar iyice karıştırın. 15 ile 20 dakika boyunca ayaklarınızı buna batırın. Bunu en az günde bir kez yapmalısınız. 

Hindistan Cevizi Yağı  ile Ayak Ağrısı Geçirme 

Hindistan cevizi yağı her tür ayak ağrısını tedavi etmek için en iyi doğal seçeneklerden biridir. Antienflamatuar, antimikrobiyal ve analjezik özelliklere sahip orta zincirli yağ asitleri içerir. Hindistan cevizi yağı ayak ağrısı davranır ama aynı zamanda mikropların mücadele ve ayaklarınız nemli tutar ve sadece enfeksiyon içermeyen. 

  • Hindistan cevizi yağı 2-3 çay kaşığı


Avucunuza iki ile üç çay kaşığı hindistan cevizi yağı alın ve etkilenen ayağa hafifçe masaj yapın. Ayrıca, en sevdiğiniz uçucu yağdan birkaç damla ekleyebilirsiniz. Uygulamadan sonra, çorap giyerek yağın içine sızdırmazlık sağlayabilirsiniz. Bunu günde bir kez, tercihen yatmadan önce yapmanız gerekir.  

Epsom Tuzu ile Ayak Ağrısı Geçirme  

Epsom tuzu ayrıca magnezyum sülfat olarak da bilinir. Epsom tuzundaki magnezyum, antienflamatuar ve yatıştırıcı özellikler verir. Yaygın olarak kas ağrıları ve spazmlarını tedavi etmek için kullanılır ve ayrıca ayak ağrısını tedavi etmek için de kullanılabilir. 

  • 1/2 bardak Epsom tuzu
  • Bir leğen sıcak su

Büyük bir sıcak su kabına yarım bardak Epsom tuzu ekleyin. Tuz eriyene kadar iyice karıştırın. Ayaklarınızı 10 ile 15 dakika Epsom tuzu çözeltisine batırın. Bunu günlük olarak yapmanız gerekir.

Zencefil  ile Ayak Ağrısı Geçirme 

Zencefil ayak ağrısını tedavi etmek için bir başka etkili çözümdür. Ayak ağrısı ve iltihabı ile mücadelede yardımcı olan mükemmel analjezik ve antiinflamatuar özelliklere sahip zingibain adı verilen bir enzim içerir.

  • 1-2 cm Zencefil  
  • 1 su bardağı sıcak su
  • Bal


Bir bardak buğulanmış sıcak suya bir parça kıyılmış zencefil ekleyin.5 ile 10 dakika boyunca kaynatın  ve süzün. Zencefil çayına biraz bal ekleyin ve soğumadan önce tüketin. Her gün üç kez zencefil çayı içmelisin.    

Vitaminler ile Ayak Ağrısı Geçirme 


Bazı vitaminlerdeki eksiklikler de bazı kişilerde ayak ağrısının gelişmesine yol açabilir. B vitamini eksikliği ayak ağrısı ile ilişkilidir. Ayrıca D vitamini eksikliklerinin kronik ağrı ve güçsüzlüğe neden olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, sağlıklı kalmak için tüm önemli vitaminleri ve mineralleri içeren bir diyeti takip etmeniz önemlidir. B ve D vitaminleri içeren bazı yiyecekler arasında balık, et, yumurta, süt, peynir, portakal, soya sütü ve tahıllar bulunur. Bu vitaminler için ek destek almak istiyorsanız, bunu yapmadan önce doktorunuza danışın.

Susam Yağı  ile Ayak Ağrısı Geçirme 

Susam yağı ile yapılan hafif bir masaj, ayak ağrısından hızla kurtulmanıza yardımcı olabilir. Susam yağı, ayak ağrısının yoğunluğunun yanı sıra iltihabın azaltılmasına yardımcı olabilecek antienflamatuar ve antinosiseptif özelliklere sahiptir. 

  • 1-2 yemek kaşığı susam yağı


Küçük bir kapta bir veya iki çorba kaşığı susam yağı alın. Etkilenen ayağınıza bu yağı nazikçe masaj yapın. Ek faydalar için ayrıca favori esans yağınızı da ekleyebilirsiniz. Bunu günlük olarak yapmanız gerekir. 


Ayak Ağrılarınızı Önleyin


Rahat ayakkabılar giyin.
  • Topuklu ayakkabılardan ve dar parmaklı ayakkabılardan kaçının.
  • Sağlıklı beslenin ve kilonuzu koruyun.
  • Ayak temizliği ve bakımını uygulayın. ( bknz: Ayak Bakımı ) 
  • Ayaklarınızın zarar görmemesi için daima dışarıdayken ayakkabı giyin.
  • Kan dolaşımını arttırmak için ayaklarınıza bir kez masaj yapın.

Herhangi bir ayak ağrısından ve hasardan uzak durmak istiyorsanız, iyi ayak hijyeni uygulamak ve uygun ayakkabılar giymek önemlidir. Bildiğiniz gibi, bedeniniz ona nasıl davrandığınızın bir yansımasıdır. Benzer şekilde, ayaklarınızın sağlığı da büyük ölçüde yaşam tarzı seçimlerinize bağlıdır. Sağlıcakla kalın. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder