30 Ocak 2015 Cuma

Tırnak Mantarı

Sizler için hazırladığım makalede tırnak mantarı hastalığı hakkında bilgiler vereceğiz.  Tırnak mantarı insanları kolay etkileyen ve geçmesi zor bir hastalıktır. Bundan kaynaklı makalemizde ki bilgiler son derece önem arz etmektedir. Eğer tırnak mantarı sorununuz varsa makalemizi okumanız yararınıza olabilir. 

Tırnak Mantarı Nedir? Nasıl Anlaşılır ? 

Tırnaklarda meydana gelen mantar mikroorganizmasının neden olduğu hastalık tırnak mantarı olarak bilinmektedir.   Tırnak mantarı, kişilerin hayatlarının kalitesini ciddi ölçüde düşüren bir hastalıktır. Tırnak mantarı gibi problemlerin ortadan kaldırılmasına yönelik birçok özel tedavi ve de ilaç tedavisi mümkün hale gelmiştir. Bu tedaviler sonrasında düzelen tırnaklar kişilerin hayatlarının daha iyi yönde ilerlemesine katkı sağlamaktadır.  

Ayak tırnaklarında daha çok görülen tırnak mantarı, birçok bitkisel yağ ve bitkisel kürler ile geçirilmesi mümkündür. Çay ağacı yağı, tırnak mantarının tedavisinde kullanılan en çok rağbet gören bitkisel yağlardan birisidir. Tabi bitkisel içerikler tırnak mantarının daha tırnak yatağına ulaşmadığı enfekte olan alanın yüzeyde olduğu zamanlar etkili olmaktadır.  Ayaklarınızın içerisine rahat bir şekilde girecek büyüklükteki bir kabın içerisine ayaklarınızın üzerine geçecek kadar ılık su koyun. Bu suyun içerisine ortalama 40- 50 damla çay ağacı yağını damlatın ve bu suyun içerisinde ayaklarınızı yarım saat bekletin. Ayaklarınızın nemini bir havlu ile aldıktan sonra kurutma makinesi yardımı ile ayaklarınızı tamamen kurutun. Bu başlangıçta tırnak mantarınızı geçirmek adına son derece etkili olacaktır. Ayrıca tca kimyasal peeling de tırnak mantarlarında oldukça etkilidir.

Onikomikoz



Yaygın olarak ayak tırnak mantarı adı bilinse de, bilimsel adı onikomikoz olan mantar hastalığı, tırnağı etkileyen bir enfeksiyondur ve bulaşıcıdır. Bu enfeksiyon tırnağın renk ve kalınlığını değiştirerek görünümünü olumsuz yönde etkiler. 

Bu hastalık bir parmaktan veya tırnaktan diğer parmak ve tırnaklara  tedavi edilmediği taktirde  yayılmaktadır. Onikomikoz dünyadaki her insanın karşılaşabileceği yaygın bir sağlık problemidir. Mantarın cildi etkilediği durumlarda atlet ayağı (madura ayağı) haline gelebilir. 

Ayak Tırnak Mantarı ve Tedavisi

Ayak tırnak mantarı yaygın olma nedenleri arasında ayaklarınızın hava almaması, ayakların kirli ortamlara daha çok temas etmesi ve ayaklarınızın nemli bir şekilde kalması durumları vardır. Ayak tırnak mantarı genelde ayak mantarı ile beraber görülmektedir. Hızlı bir şekilde yayılabildiği için hemen müdahale edilmelidir. Kuruyan ayaklarınızı  çay ağacı yağı ile masaj yaparak dinlendirin. Bu işlemi yapmadan önce tırnaklarınızı en kısa duruma gelecek kadar kısaltın. Bu sayede tırnaklarınız nemli kalmayacak ve tırnak mantarı beslenmeyecektir. Ayrıca çinko oksit kullanabilirsiniz. Çinko oksitle karıştırdığınız çay ağacı yağını %40 tca dan sonra ayak tırnak mantarınıza uygulayabilirsiniz. 

Tırnak mantarı bitkisel tedavisi destekleyici bir tedavidir ve diğer tedaviler ile rahatlıkla kullanılabilmektedir. Tırnak mantarı gibi zamanla direnç gösterebilen kuvvetli asitlerin (tca) bile zor yok ettiği bir mantarı çeşitli bitkilerle tek başına önlemek neredeyse mümkün olmamaktadır.  Bu durumlarda TCA gibi ciddi kimyasal etkileri olan tedavileri dikkatli bir şekilde kullanmak gerekmektedir. TCA kullanımı hakkında aşağıda daha detaylı bir açıklama sunan alıntımızı sunuyoruz. 

Tırnak Mantarı TCA 

İlk aşamada tırnaklarınızı törpüledikten sonra tırnağınıza %40 trichloroacetic acid süreceksiniz. Asiti tırnaklarınıza kulak çubuğu yardımıyla sürmeli ve tırnak etinize değdirmemelisiniz. Asiti haftada bir süreceksiniz, Asiti sürmeden önce tırnaklarınızı iyice törpülemeyi unutmayın. Törpüden sonra kulak çubuğunu asite batırarak tırnak etine değdirmeden dikkatlice mantarlı bölgeye sürüyorsunuz. Bir çok sitede yıkayın falan dense de asiti yıkamayın. Asit ete değmediği sürece yıkamanıza gerek yok, eğer kazayla ete değerse bir süre sonra yanma hissedeceksiniz o zaman yıkayabilirsiniz. Bu işlemi haftada bir yapacaksınız.
İkinci aşamada hem laktik asit hem de salisilik asitli bakımlar yapılacak bu bakımlar ise her gün yapılacak. Tca uyguladığınız ertesi günü bir sonraki tca uygulamasına kadar laktik asit elma sirkesi ve tarifini vereceğim merhemi her akşam tırnaklarınıza süreceksiniz. Akşam ayağınızı yıkadıktan veya duştan çıktıktan sonra şu karışımı tırnaklarınıza sürmelisiniz. Karışımımız

  • 1 Su bardağı elma sirkesi
  • %60 laktik asit
Bir kapta karıştırdığınız elma sirkesi ve laktik asiti tırnağınıza sürüp yıkamadan salisilik asit, çinko oksit ve vazelinle hazırladığınız merhemi süreceksiniz.
  • Merhem için 100 gr vazelin
  • 10 gr salisilik asit
  • 10 gr çinko oksit
100 gram vazelinin içerisinde 10 gr çinko oksit ve 10 gr salisilik asiti iyice karıştırınız. hazırladığınız merhemi %60 laktik asit sürdükten sonra bu merhemi her akşam süreceksiniz.
Bu işlemi 2 ay yaptıktan sonra tırnak mantarı sorununuz artık tarih olacak. Toplamda 8-9 sefer haftada bir olmak üzere tırnak törpüleyip asit süreceksiniz. Arada her gün laktik asitli ve salisilik asitli merhemi süreceksiniz. Tırnağınız iki ay içerisinde tamamen normale dönecek. Ha arada çamaşır suyuyla silme, ketoral şampuan kullanma gibi şeyler de yapabilirsiniz.
Kaynak: https://www.sagligim.org/2017/04/tirnak-mantari.html#more 


Tırnak Mantarı Belirtileri


Tırnak mantarından etkilenen tırnaklarda renk değişimi ve kalınlığı ve parlaklık değişiklik gösterir. Tırnaklarınızın şekli bozulmuşsa bu bir tırnak mantarı belirtisidir.Tırnağınız da beyaz veya sarı çizgiler varsa , tırnaklarınız kolay kırılıyorsa , tırnaklarını matlaşmışsa tırnak mantarı olmuş olabilirsiniz. Şimdi de tırnak mantarının en belirgin belirtisini sizlerle paylaşmak istiyorum ; tırnağınızdan kötü bir koku yayılıyorsa tırnak mantarı olmuşsunuz demektir.



Tırnak Mantarı Nedenleri

Tırnak mantarını nedenlerini bilmek ve hastalığı önlemek tedaviden daha önemlidir. Bundan kaynaklı tırnak mantarı nedenleri ve mantar hastalığının nasıl oluştuğunu bilmek gerekmektedir.  Mantarlar , yaşayabilmek için güneş ışığına ihtiyaç duymayan mikroskopik organizmalardır. Tırnak mantar enfeksiyonlarına genellikle dermatofit mantar türü yol açar. Bu mantarlar çoğunlukla zararsız bir şekilde cildinizde fark ettirmeden yaşarlar, ancak bazen çoğalabilirler ve enfeksiyonlara yol açabilirler.

Mantarlar; yüzme havuzları ve duşlar da dahil olmak üzere ılık, nemli ortamlarda yaşama şansı bulurlar. Cildinizi kesikler yoluyla işgal edebilirler. Tırnak ve tırnak yatağınız arasına yerleşebilecek kadar ufak organizmalardır. Tırnaklarınız sıklıkla ılık ve nemli ortamlarda kalıyorsa tırnak mantarı problemiyle karşılaşma olasılığınız ciddi manada yüksektir. Tırnak mantarları ayak tırnaklarında el tırnaklarına göre daha sık görülür.

Tırnak mantarı tedavisi hakkında aşağıdaki yazılarımızdan yararlanabilirsiniz. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder