27 Temmuz 2017 Perşembe

Ayak Hastalıkları

Ayak hastalıkları hakkında hazırladığımız yazımızda sizlere ayak topuğu hastalıklarından , derformalitelerden, travmaya bağlı ayak hastalıklarından metabolik ayak hastalıklarına uzun bir yazı derledik. İyi okumalar dileriz. 


Ayak Hastalıklar  Nelerdir ? 


Beden de amortisör görevi gören, dizaynıyla yükü eşit derecede ve dengeli olarak dağıtan ayakların sağlığı sadece ayaklar için değil, vücudun tamamı ve komşu organlar için oldukça önemli olmakla birlikte bu alanda ortaya çıkabilecek rahatsızlıklar psikolojik rahatsızlıkları da tetiklemesi sebebi ile oldukça hassas bir konudur. Yukarıda önemine binayen sıraladığımız hususlar sebebi ile, ayak hastalıkları konusunda yeteri kadar bilgi sahibi olunmalı, tedavileri için zaman kaybedilmemelidir.  Şimdi konu başlığımızla ilgili esas konuya dönecek olursak, ayak hastalıkları yerleşim yerine ve nedenlerine göre gruplara ayrılabilir.


Ayak Topuğu Hastalıkları

Plantar fasiit : Yaşlı, obez kişilerde travmalardan ve uzun süreli ayakta kalmaktan dolayı oluşur. İltihabi bir reaksiyondur.

Subkalkaneal topuk ağrı sendromu: Bu rahatsızlık topuk ağrısı sendromu olarak bilinir. Topuk kemiğinin altındaki yağ yastığında olan dejenerasyon ve kemiği saran zarın iltihaplanmasından kaynaklanır. Yayılım göstermeden bölgesel bir ağrıyla yaşanır.

Ağrılı topuk yağ dokusu : Topuk bölgesinde iç yan tarafta oluşan ağırılardır. İstirahat ve tedaviyle rahatlama sağlanır.


Topuk diken: Topuk bölgesinin rahatsızlıklarından biridir. Topuk dikeninde orta kısmı delik keçe ya da sünger kullanımı, fizik tedavi, lokal enjeksiyonlar ve cerrahi yöntemler kullanılarak tedavi edilebilir. 

Yüzeysel aşil bursiti : Bu yastıkçık iltihabi reaksiyonudur. Bunlar uygun olmayan ayakkabıların giyilmesi nedeniyle oluşur. İstirahat ve tedaviyle basıncın kaldırılması rahatsızlığı tedavi edebilir.


Aşil tendiniti: Topuk arkasında bulunan insandaki en kuvvetli ve kalın kirişin iltihaplanmasıdır. İstirahat, fizik tedavi ve ilaç kullanımı fayda sağlar.


Ayak Orta Bölümü Hastalıkları

Medial ark zorlanması : Ayakların doğuştan ya da sonradan oluşan nedenlerle normal yüksekliğini kaybetmesidir. 

Lisfrank eklem instabilitesi: Ayakta tarak kemikleri ve orta bölüm arasında bağlarla korunan eklemin zarar gördüğü bir rahatsızlıktır.


Posterior tibial tendon yetersizliği: Ayak kavisini yukarıya kaldırmaya yardımı olan tendonların bunu yapamamasıdır. Özellikle 50 yaşından sonra etkili olan bir rahatsızlıktır. 

Ayak Ön Bölümü Hastalıkları

Metatarsalji : Ayağın plantar yüzünde metatars kemiklerin başlarında oluşan ağrılardır. Ayak tarak kemikleri arasında bulunan sinir sıkışmaları nedeniyle ayakta ağrılar meydana gelmektedir.


Baş parmak ve küçük parmakların deformiteleri: Ayaklarda küçük ve baş parmakta dışa doğru bükülmeyle meydana gelen deformasyonlardır. Özellikle yüksek topuklu ayakkabı giyen kadınlarda görülür. İlk parmakta iç yüzeyde çıkıntıyla birlikte iltihabi reaksiyon ve bağ dokusunda kalınlaşma oluşur. Hastalara bir yama ile dışarıya balon yapılmış ayakkabılar giymesi önerilir. Sivri burunlu ayakkabılardan ve yüksek topuklulardan kaçınmak gerekir. İlerleyen dönemde cerrahi yöntemlere başvurularak tedavi edilir. Eklemlerde doku yıkımı yapan bir rahatsızlıktır. 


Deformaliteler


Pes planus : (Düz tabanlık) Ayakta açıların değişmesiyle tabanda yere değen arkın çökük olması halidir. Bu durum doğuştan veya sonradan kazanılmış olabilir. Bu sorunu olan kişilerde uzun süre ayakta kaldıklarında yorgunluk, gerginlik ve ağrı etkileri olur. Topukta nasırlaşma etkisi yapar. Muayenede ayak yere bastırıldığında rahatlıkla gözlenebilir.

Pes kavus : Çukur ayak, pençe ayak, yayvan ayak olarak ta bilinir. Ayağın uzunlamasına arkının normalden yüksek olmasıdır. Nedeni tam olarak bilinmese bile nörolojik hastalıklarla birlikte görülebilir. Topukta fazla bası olduğundan, dokuda enflamasyon oluşur. Tarak kemiklerinin düşüklüğü bağların zayıflamasına, tarak kemiklerinin ayrılmasına neden olur.

Travmaya Bağlı Olan Hastalıklar

Kırıklar : Bu sorun özellikle ayak tarak kemiklerinde oluşmaktadır. Travmalar, darbeler ayaklarda kırıkların başlıca sebebidir.


Kronik ayak zorlanması: Özellikle ayak bileğinde oluşan burkulmalar, bilekte yer alan bağların zarar görmesine neden olmaktadır.


Sistemik İnflamatuar Hastalıklar 


Romatoid artrit : Eklemlerde iltihaplı şekilde gelişme gösteren romatizmal bir hastalıktır.

Seronegatif spondilartritler: Eklemlerde enflamasyon ile birlikte seyreden bir rahatsızlıktır.


Damarsal (Vasküler) Bozukluklar


Tromboanjitis abliterans : Burger hastalığı olarak bilinir. Atardamarın iltihaplanması ve bunun sonucunda tıkanmasıyla yaşanır. Sigara içenlerde daha fazla görülmektedir.


Reynaud hastalığı: Soğuktan dolayı kan damarlarının etkilendiği bir hastalıktır. Elleri etkilediği gibi ayakları da etkileyebiliyor.

Nörolojik (Sinir Sistemi İle İlgili) Hastalıklar

Tuzak nöropatileri : Sinir hücreleri üzerinde oluşan ağrılardır.

Metabolik Hastalıklar


Gut hastalığı : Ayakta baş parmak başta olmak üzere diğer bölümlerinde de etkili olabilen bir rahatsızlıktır. Beslenme, genetik yatkınlık, üratın vücuttan atılamaması gibi etkenler hastalığın yaşanmasına sebep olur.

Diyabetik nöropati: Vücutta kan şekerinin yükselmesi nedeniyle diğer organlar gibi ayaklara da zarar vermektedir. Bacağa giden kan miktarı azaldığından, ayaklar bundan zarar görmektedir. Bu durumda sinirler hasar görmekte, ayak tabanında his kaybı oluşmaktadır.


Ayak hastalıkları hakkında sizlere yukarıda kısa bir şekilde bilgiler vermeye çalıştık. Eğer ayak hastalıklarından herhangi birinden muzdarip iseniz doktorunuza görünmeyi unutmayınız.


Diyabetik Ayak yazımıza da bakabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder