27 Temmuz 2017 Perşembe

Tırnak Batması

Tırnak batması hakkında alıntı olarak sunacağımız yazımızda sizlere tırnak batmasının nedenlerini , tırnak batması belirtilerini , tırnak batması tedavisini ve tırnak batması ameliyatını aktaracağız. Ayrıca tırnak batması ameliyatından sonra tırnak ve parmaklarınıza nasıl bakacağınızı ve hangi önlemler alacağınızı  da aktaracağız. İyi okumalar dileriz. 


Tırnak Batması

Tırnak batması çoğu insan için ciddi bir durumdur ve çoğu insan batık tırnağı geçirmek adına tırnağı olması gerekenden derin ve yanlış kesmektedir. Tırnak batıkları genelde ayak parmaklarında görülse de yanlış kesimden kaynaklı el parmaklarında da görülürler ve bu durumda aşağıdaki yazımızdan da yararlanarak tırnak batması nedenleri ve nasıl müdahale edileceği hakkında bilgiler elde edebilirsiniz. 


Batık Tırnak

Tırnak batığı oldukça yaygın görülen bir tırnak sorunudur. Genellikle dar ayakkabılar ve yanlış tırnak kesimi yüzünden oluşan bir problemdir. Tırnakların içe doğru büyümesiyle oluşan tırnak batması eğer zamanla tedavi edilmezse ciddi sorunlara yol açar. Bu sorunlar arasında genelde tırnağın iltihaplanması ve yara alarak enfeksiyon kapma riskinin artması yer almaktadır. Bu gibi durumlarda ufak bir problem olarak tırnak batma durumunu es geçmemek ve erken müdahale de bulunarak doktora danışmak yerinde olacaktır.


Tırnak Batması Nedenleri

Tırnak batması dar ve sıkı ayakkabı giyilmesi sonucu özellikle ayak baş parmağına oluşan basınç etkisiyle tırnağın yan kıvrımlarının tırnak etinin içine doğru büyümesidir. Genellikle baş parmakta görülmekle birlikte sivri uçlu ayakkabıların giyilmesiyle diğer tırnaklarda da görülebilir. El tırnaklarında ise genellikle yanlış tırnak kesimi veya dış etkilerden kaynaklı tırnak batması durumlarıyla karşılaşılır.
Tırnak Batması Belirtileri
tırnak batması tedavisiTırnak batması ilk zamanlar belirti vermez. zaman içerisinde tırnak etlerinde yanma sızlama ve kaşıntı yapabilir. Anacak tırnak batması zamanla tırnak mantarı ve tırnak absesi gibi tırnak hastalığı olarak size geri dönebilir. Tırnak batması zamanla parmakta şişkinlik kızarma ve şiddetli ağrıya neden olur ve tedavi edilmezise durum giderek ağırlaşabilir.

Tırnak Batması Tedavisi


Tırnak batması durumunda tırnak çekme işlemi her zaman gerekli değildir. Tırnak batması yaşanan bölgenin törpü ile biraz esnetilip çok az pamukla desteklenirse durum kendiliğinden düzelebilir fakat bazı doktorlar bunu önermemektedir. Ama ilerleyen tırnak batması vakalarında hekime başvurulmalıdır. Özellikle enfekte olmuş şişmiş tırnaklara kendiniz bir işlem yapmaya kalkmadan direkt uzman bir hekimden yardım almalısınız.

Tırnak Batması Ameliyatı

Tırnak batması ameliyatı aslında kabaca tariflemek gerekirse tırnak çekme ameliyatıdır. Bu yöntemin tercih edilme sebebi herhangi bir ekipmana veya herhangi bir özel alete gerek duymadan temiz herhangi bir ortamda yapılabilir olmasıdır. Tırnak çekildikten 3-5 ay içinde tırnak gözle görülür şekilde yerine gelecektir.Yani diyebiliriz ki bu tedavi yönteminin tek dezavantajı 3-5 ay tırnaksız dolaşmaktır.Ayrıca şunu belirtmekte de fayda var tırnak yatağında tırnak yokken herhangi bir temas gerçek anlamda canınızı yakabilir. Bundan kaynaklı bir süre terlik ile dolaşmanız gerekebilir. Ayrıca tırnak batması ameliyatı lazerle de yapılabilmektedir.  Hem de lazerle batan tırnağın çıkarılmasında herhangi bir kanama meydana gelmez ve lazer ayrıca hem tırnağın iyileşmesinde de son derece etkili hemde iltihabı kaldırırken acı hissini en aza indirmektedir. Tabi konfor size artık maddiyat olarak geri dönecektir.

Evde Tırnak Batması Tedavisi

tırnak batması neden olurTırnak batması için yapmanız gereken ilk şey doğru tırnak kesimi yapmanızdır. Tırnaklarınızı kesime hazırladıktan sonra uçlarından kesip yanlarını nazikçe törpülemelisiniz. Bu işlemden sonra tırnaklarınızda batma olan yeri hafifçe kaldırıp ufak bir pamukla bölgeye destek yapabilirsiniz. Baştan da belirttiğimiz gibi bu yöntem her zaman önerilmez çünkü pamuk tırnak altında kalabilir.  Bu gibi durumlar mum ipi kullanımı da tercih edilmektedir. Batık tırnak bir kaç defa kesilme ile doğru uzama sağlanmaz ise doktora görünmeniz gerekmektedir.


Kaynak: sagliklibakim.com

Tırnak batması kadar son derece yaygın olan Tırnak Mantarı hakkında bilgi almak için linke tıklayabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder