27 Temmuz 2017 Perşembe

Tırnak Bakımı


Tırnak bakımı hakkında hazırladığımız yazımızda sizlere tırnak sağlığınızı nasıl sağlayacağınızı da aktaracağız. Ayrıca tırnak hastalıkları ve tırnak mantarı hakkında bilgi vereceğiz iyi okumalar dileriz.

Ayak Tırnak Bakımı


Ayak bakımında önemli bir yeri olarak ayak tırnaklarının bakımı   için sizlere, uygulamak da zorlanmayacağınız, uygulaması kolay, uyguladığınızda sizi fiziksel olarak yormayacak ve rahatlatacak önerilerimiz aşağıda maddeler halinde sıralanmıştır. Ayak bakımı için gerekli genel uygulamaları yerine getirmek tırnak sağlığı içinde ön koşuldur.  Bundan kaynaklı aşağıdaki önerileri adım adım yapabilirsiniz. 

  • Ayaklarınız önce ılık suda ister elma sirkesi ister epsom tuzunda bekletin. Hem mikroplar ölecektir hem de daha iyi bir şekilde temizlenecektir. 
  • Daha sonra ayaklarınızı güzelce kurulayın , parmak aralarının kuru kalmasına özen gösterin
  • Ayak tırnaklarınızı uzun ise kesin ve törpüleyin
  • Daha sonra antibakteriyel sabun ile yıkayın. 

 
Eğer yoğun tempolu ayakta kalmak yada yürümek üzerine bir işiniz varsa, ayaklarını mutlaka dinlendirilmesi gerektiğini unutmayın, mümkünse bu mola esnasında çorap ve ayakkabılarınızı çıkarın. Orta boy bir leğenin içine sıcak su doldurun, içine antiseptik veya deniz tuzu katarak erimesini bekleyin. Ayaklarınızı 15 dakika boyunca bu suyun içinde dinlendirin. Daha sonra ayaklarınızı sudan çıkarın, iyice kurulayın ve yorgunluk alıcı bir jel veya krem ile bir süre masaj yapın. 


Tırnak Sağlığı 



Tırnakların üzerinde bazen beyaz noktacıklar görünebilir. Halk arasında vitamin eksikliği olarak değerlendiren bu durum tırnağın içerisine hava kabarcıklarının girmesiyle oluşur. Fakat bazı uzmanlar vitamin eksikliği ile bu durumun alakalı olmadığını belirtmektedirler. Sadece görüntü itibariyle insanları tedirgin etmektedir. Hatta bazen tırnağın tamamen beyazladığı durumlar dahi olabilir. Fakat bu beyazlanmadan korkulmamalıdır, bu durumun da herhangi bir zararı yoktur.Sağlıklı tırnaklar için yapmanız gerekenler aşağıdadır:

  • Tırnakları fazla uzatmamak ve düzenli kesimini yapmak gerekmektedir. 
  • Manikür ve pediküre dikkat etmek şarttır, tırnak yönüne uygun törpüleme işlemi yapılmalıdır. 
  • Elleri ve ayakları nemli bırakmamak gerekir bu mantar hastalığına sebep olabilmektedir. 
  • Tırnak yemek enfeksiyonlara ortam hazırlar. Ayrıca tırnak arasındaki mikropların vücuda girmesini sağlar. 
  • Aşırı antibiyotik ve kortizon tüketimi tırnak yapısını bozar. 
  • Başkalarının terlik ya da ayakkabılarını giymek sakıncalıdır. Mantar enfeksiyonu veya başka ayak hastalıkları bulaşabilir. 
  • Beslenmeye dikkat etmek, et, süt ve balık ürünlerinden tüketmek gerekmektedir. 

Tırnak Hastalıkları

Micronychia; Tırnak matrixi olması gerekenden dar ise küçük tırnak plağı gözlenmektedir. 

Brachyonychia;Tırnak plağının olması gerekenden kısa olmasını tanımlamaktadır. Ayak tırnaklarında sık gözlenmektedir ve genetik sebeplerden kaynaklı meydana gelebilmektedir. El tırnaklarında daha ender meydana gelmektedir.

Anonychia; Tırnağın bir kısmının yada bütün olarak olmamasıdır. Tırnak plağı çok ince yada hiç yoktur. Doğumsal olabileceği gibi tırnak matrixinde hasarlanma bu klinik tabloya neden olmaktadır. Anonychi doğumsal olduğunda ile beraber vuku bulmaktadır.

Onychoatrophy;Doğumsal olabileceği gibi liken planus gibi deri hastalıklarına bağlı olarak gelişebilmektedir. Tırnak ince ve genişlik azalması vardır. 

Hapalponychia; Tırnak plağının çok ince olmasıdır.

Macronychia; Tırnakların olması gerekenden fazla büyük olmasını durumudur. Proteus sendromu gibi gigantisimde görülmektedir. 

Pitting; Tırnak matrixinde problem sonrası tırnak üzerinde dökülmeler ile çukurlar gelişmektedir. Pttinglerin boyutları değişkendir. Psoriasis-sedef, alopesi-saç kıran ve ekzamalara bağlı olarak gelişebilmektedir. 


Tırnak Mantarı

Son olarak tırnak mantarı tırnaklarda meydana gelen en yaygın tırnak problemi olduğu için değinmek gerekir. Tinea unguium olarak da bilinen onikomikoz, tırnağı etkileyen bakteri enfeksiyonudur. Tırnakta sararmaya, kötü kokuya ve tırnakta deformasyona neden olmaktadır. Oldukça inatçı bir hastalık olan tırnak mantarı tedavisi de zordur.




Tırnak mantarı hakkında daha fazla bilgi almak için Tırnak Mantarı yazımıza bakabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder