27 Temmuz 2017 Perşembe

Ayak Kokusu

Ayak kokusu genelde eksik ayak bakımından veya yanlış ayakkabı seçiminden kaynaklanmaktadır. Ayrıca bazı ayak hastalıkları-ayak mantarı- ayak kokusuna neden olabilmektedir. Bundan kaynaklı ayak kokusu hakkında hazırladığımız yazımızda; ayak kokusu nedenlerine, aşırı terlemeye ve ayak peelingine değineceğiz. İyi okumalar dileriz.

Ayak Kokusu



İnsan ayakları, vücut ısısının düzenlenmesine ve rahatlığına yardımcı olan ayak başına etkileyici 250.000 ter bezine sahiptir. Ayrıca ayaklarınız bir dizi farklı bakteri barındırır ve normal olarak mevcut bakteriler ayak terinizde beslenmeye başladığında, kokulu bir asit açığa çıkar.  Birçok insan ayak kokusu güçlü olmasa da, rahatsız edici olabilmektedir. 


Ayak Kokusunun  Nedenleri

Birkaç şey, tıp dünyasında bromodoz olarak adlandırılan ayak kokusuna veya aşırı ter ve bakteri oluşumuna neden olabilir.  

  • Sentetik Ayakkabılar: Sentetik, nefes alabilen olmayan malzemeler sıklıkla ayak kokusuna neden olur çünkü ayak terleri içeride kalır ve buharlaşamaz.
  • Aşınmış Ayakkabılar veya Çoraplar: Zaman içinde, ayakkabılarda biriken ölü deri ve bakteriler güçlü bir koku oluşturmaya başlayabilir. Ayağınızı bakteri içine kaydırdığınızda hızlı bir şekilde çoğalma ve koku oluşturmaya başlar. Bu arada, kirli çoraplar veya suda yıkanmamış çorapların bakteri öldürecek kadar sıcak olması bir başka nedendir.
  • Kuru Ayak Derisi: Bakteriler kuru ayak derisi ve nasırlarda beslenmeyi de severler.
  • Hormonlar: Bazı doktorlar hormonların aşırı ayak teriyle bir ilgisi olduğuna inanırlar, bu nedenle birçok çocuk, bebek ve hamile kadının ayak kokusundan muzdarip olabilir. Neyse ki bu genellikle geçer.
  • Stres veya Anksiyete: Yüksek düzeyde stres ve / veya anksiyete yaşayan insanlar, bu duygularla vücudun ürettiği ter seviyesini de yükseltebilirler.
  • Plantar Hiperhidroz: Bu, ayaklardaki ter bezlerinin arızalandığı ve bol miktarda ayak terine neden olduğu bir ayak hastalığıdır.
  • Ayak Mantarı: Ayak mantarı, kötü kokulu, ekşi bir koku oluşturabilen yaygın bir ayak mantar enfeksiyonudur. Belirtileri arasında özellikle ayak parmakları arasında kızarıklık, kaşıntı ve çatlak cilt bulunur. Ne yaparsanız yapın uzaklaşmayacak ayak kokunuz varsa, muhtemelen ilaçla tedavi edilebilen bir mantar enfeksiyonu geçirme ihtimaliniz bulunabilir.

Ayak Kokusu Nasıl Geçer ? 

Genellikle ayak kokusunu gidermek için gereken tek şey, fazla ayak terini, bakterileri ve kuru cildi ortadan kaldırmaktır. Kokmuş ayakları iyileştirmek için yapmanız gerekenler: 

  • Yıkama: Ter ve bakterilerden kurtulmak için her gün ayaklarınızı gerçekten yıkadığınızdan emin olun.  
  • Pul pul dökülme : Ayak bakım rutininize pul pul dökülme, kir ve kuru cilt bakterilerinin sürekli uzak durmasını sağlar. Ayaklarınızı cidden pürüzsüz ve kokusuz tutmak için bir pomza taş  kullanın.
  • Kuru tutun: Duştan, banyodan ve suya batırdıktan sonra ayaklarınızı iyice kurulayın.
  • Temiz çorap: Ayağın terlemesini emmek için nem emen çoraplar giyin. Akrilik karışım çorapları yaz için harika, Merinos yün çorapları ise kışın harikalar yaratır. Bakterileri öldürmek için çoraplarınızı çok sıcak suyla yıkadığınızdan emin olun.
  • Doğru ayakkabıları seçin : Tuval veya deri gibi doğal, nefes alan malzemelerden yapılmış ayakkabılar seçin, böylece ayaklarınız sürekli temiz havaya maruz kalır.   Her gün en az iki çift ayakkabı arasında geçiş yapın, böylece aynı çifti asla üst üste iki gün giyemezsiniz. Bu, ayakkabılarınızın tamamen kuru olmasını ve bakterilerin çoğunun öldüğünü garanti eder.
Ayak bakımınız için ayrıca Ayak Bakımı yazımıza bakabilirsiniz. 

Ayak Kokusunda Etkin Çözüm : Ayak Peelingi 




Sebebi ne olursa olsun ayak kokusunun ayak derisine ve tırnaklarına nüfuz eden bakterilerden oluştuğunu söylemiştik. Bu noktada piyasada bir çok ürün bu konuda ne kadar iddialı olsa da uygulama kür ve solüsyonlarının kısa vadeli sonuçlardan öteye gitmediği bu sorunu yaşayanların gördüğü bir gerçektir. 



Mantar , nasır ve çatlaklara bağlı oluşan ayak kokularında kesin çözüm bu bakterilerin kati suretle ayaktan atılmasıyla sağlanabilir. Hafif çaplı kimyasal peeling uygulaması olması açısın dan aşağıda verdiğimiz tarif, hem ayak derisinin yenilenmesi hemde bu sayede bakteriyelin kesinkes yok olmasını sağlayacak bir özelliğe sahiptir.

Ayak peelingi için: 

  • 100 ml Kolanya 
  • 10 gr Salisilik asir 
  • 10 gr Çinko oksit 
  • 20 ml % 60 Laktik asit 


Salisik asitin alkolle çözülebildiğini vurgulayarak karışımımızı hazırlayalım. Öncelikle 100 gr kolan ya içerisine salisilik asiti karıştırarak 3-5 dakika arasında iyice homojenize olması için çalkalıyoruz. Ardından çinko oksit ve laktik asitide karışımımıza ekledikten çalkalama işlemine bir kaç dakika kadar daha devam ettikten sonra , özellikle parmak araları olmak üzere tüm ayağa uyguluyoruz.

10 dakika bekledikten sonra   suyla temizliyoruz. Bu uygulama 3 gün arayla bir iki hafta gerçekleştirdikten sonra kokunun neredeyse kaybolduğu belki bir kaç uygulaması sonrasında ise ayak kokusundan eser kalmadığını göreceksiniz.

Ayak kokusunu gidermek adına ayak bakımınızı yapmanız son derece önem arz ettiği için sizlere Ayak Bakımı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz. 

Ayak kokusu geçirmek için yukarıdaki yöntemler  tek başına yeterli değilse bir doktora görünmeniz gerekmektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder