27 Temmuz 2017 Perşembe

Ayak Bakımı

Ayak bakımı ; ayaklarda herhangi bir rahatsızlık çıkmaması, ayakların temiz kalması ve ayaklarınızda var olan sorunların giderek büyümemesi açısından son derece önemlidir. Ayak bakımından dikkat edilecek hususlar temel hatları ile belli olsa da ayrıntılı bir ayak bakımı rutini geliştirmek her zaman daha iyidir. Bu makalede ayak bakımınız hakkında tüm bilgiler yer almaktadır. İyi okumalar dileriz. 

Ayak Bakımı

Sevgi güzellik ister, güzellik emek ister, güzellikten de değil, yürekte ateş ister...Yukarıdaki pasajdan da anlaşılacağı üzere güzellik emek ister , vücudumuzun hangi noktasında olursa olsun, ilk başta kendimizi rahatsız eden bir konuda, olumlu yönde bir değişim oluşturmak kaidesi ile gerek kendi gözlemlediğimizde gerekse bir diğer kişi gördüğünde, etkili bir görüntü oluştursun istiyorsak, bunun için bir takım prensiplere bağlı kalmak zorundayız. 

Ayak bakımı için bağlı kalmak zorunda olduğumuz prensipler bütününü, günlük bakım uygulamaları şeklinde ele alıp uyguladığımızda, elde edilen sonuç ile sadece ayaklarımıza bakım yapmakla kalmış olmayacak ayak sağlığımızı da koruyacaktır. Zira ayaklarımız vücudumuzun bütün yükünü taşıyan uzuvlarımız olması sebebi ile, ayaklarımıza yaptığımız bakım, bu yükün oluşturduğu bütün problemleri ortadan kaldıracak olmasından ötürü daha sağlıklı bir yaşama bizler için alan açacağından, hayatımızın ciddi bir şekilde olumlu yönde bir değişime uğrayacağını, bu bakım uygulamalarını sergilediğimiz kısa periyotlar sonucunda bile rahatlıkla gözlemleyebiliriz. 

Evde Ayak Bakımı Nasıl Yapılır ? 

  • Uzun bir çalışma gününden sonra, yorgun hisseden sadece vücudunuz değil, ayaklarınız da ağrımaya başlar. Bu olduğunda, onları şımartmanın zamanı gelmiştir.  Banyonuza gidin, bir kova alın ve ılık suyla doldurun.  Bir limon suyunu ılık suya sıkın. Doğal içeriklerden (örneğin bitkisel içerikli) oluşan bir duş jeli seçin ve karışıma birkaç damla ekleyin.Yavaşça ayaklarınızı suya batırın ve yaklaşık 5-10 dakika kadar ıslatmaya devam edin. Pomza taşı kullanarak, ayaklarınıza ölü hücrelerden kurtulmak için hoş bir fırçalayın. Sonuçları görmek için iki haftada bir haftada iki kez yapın. 
  • Bunun önemini yeterince vurgulayamıyoruz! Yapılması en bariz şey, ancak herkes ciddiye almıyor. Vücudunuzun bölümlerinden ayaklarınız maksimum miktarda kir, ter ve bakteri toplamaya meyillidir. Her gün temizlenmezse, cildiniz korkunç şekilde enfekte olabilir.  Ayaklarınızı ılık suya batırın veya akan suyun altına koyun. Bir lif kabağı içine küçük bir miktar sıvı sabun veya duş jeli sürün ve ayaklarınızı sert bir şekilde fırçalayın. Ayak tabanını temizlerken ayak parmaklarının arasındaki boşluklara yönelmeyi unutmayın. Ayaklarınızı yıkadıktan sonra tırnaklarınızın altındaki kiri temizlemeye başlayın. Tüm bunlar yapıldıktan sonra  ayaklarınızı kurulayın.  
  • Bütün kadınların teftiş ettiği bir şey var - ayaklarda çatlaklar. Ancak, daha pürüzsüz ve daha yumuşak bir ayak elde etmenin birçok doğal yolu vardır. Tek yapmanız gereken sabırlı olmaktır. Evde çoğunuzun bir şişe Vazelin olduğundan eminiz (kakao yağı kremi de işe yarayacaktır). Şimdi onu iyi kullanmanın zamanı geldi. Çatlamadan önce  ayağınıza uygulayın. Ertesi sabah yıkayın. Bir veya iki gün içinde, ayaklarınızdaki derinin dokusunun pürüzsüz ve yumuşak hale geldiğini fark edeceksiniz. 
  • Evet bayanlar, bal ayaklarınız için iyidir çünkü inanılmaz antibakteriyel özelliklere sahiptir. İ  Doğal bal veya işlenmiş bal, her ikisi de işe yarar. Bir kepçe bal alın ve ılık suyla karıştırın. 20-30 dakika boyunca yavaşça ayaklarınızı kovaya batırın. İşiniz bittiğinde, ayaklarınızı havluyla kurulayın. 
  • Zeytinyağı sadece sağlıklı bir yemeklik yağ değil aynı zamanda cildiniz için mükemmel bir nemlendirici maddedir. Ayaklarınızı pürüzsüz ve yumuşak hissetmenizi sağlar. Ancak, en iyi sonuçları elde etmek için doğrudan cildinize sürülmemelidir, bunun için özel bir yol vardır. Bir top zeytinyağı kasesine pamuk batırın. Islatılmış pamuğu dairesel hareketlerle kullanarak 20-25 dakika boyunca ayaklarınızı hafifçe masaj yapın. Yağ hala ayaklarınızdayken, bir çift çorap giyin ve bir saat boyunca bekletin. Bir saat sonra, çorapları ayaklarınızdan nazikçe çıkarın ve yağı ılık suyla yıkayın.


Ayak Sağlığı


Ayak sağlığı için yapılması gereken en önemli durum ayak hijyeninin sağlanmasıdır. Kamu alanlarında çıplak ayakla gezilmemesi gerekmektedir. Hamamlar, saunalar, havuzlar mantar hastalığının en çok olduğu yerledir. 


Ayrıca ayak sağlığı için dar olmayan ve hava alan ayakkabılar giymek gerekir. Bu durum ayaklarınızdaki nasır oluşumu da engelleyecektir. 

Ayak Sağlığı Merkezleri



Ayak sağlığı merkezleri her büyük şehirde bulunmaktadır. Ayak sağlığı merkezlerinde ; ayak mantarı tedavisi , diyabet ayağı, ayak nasırları ve diğer ayak hastalıkları giderilmektedir. 

Ayak sağlığı merkezleri İzmir, Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerimizde son derece yaygındır. 



Ayak Hastalıkları


Ayak mantarı hastalıkları arasında en yaygını ayak ve tırnak mantarı hastalıklarıdır. Fungal bir enfeksiyon olan ayak mantarı ayaklardan tırnaklara , tırnaklardan ayaklara yayılabilmektedir. 
Artrit sinovyum etkileyen enflamatuar eklem hastalığıdır.  
Ateroskleroz kardiyovasküler sistem en yaygın hastalıktır. Bu hastalık vücudun dolaşım sistemini etkilemektedir. 
Varisli damarlar genelde bacaklarda meydana gelmektedir. Şimdi hastalık nüfusunun dörtte birinde bulunur ve kadınlarda erkeklere göre daha sık gözlemlenir.


Ayak Kokusu


Sağlığa zararlı olabilecek bakterilerin oluşturduğu kokudur. Genelde ayaklarda meydana gelmektedir. Bunun sebebi de ayakların havasız kalmasıdır. Ayak kokusunun nedenleri arasında ;  


  • Ayakkabı için ucuz malzemeler kullanılması yetersiz havalandırma sağlamaktadır. Buda ayak kokusuna neden olmaktadır. 
  • Düzensiz hijyen mikrop gelişimi için en uygun koşulları yaratmaktadır ve ayak kokusuna sebep olmaktadır. 
  • Zararlı mikroorganizmaların ayakları enfekte etmesi ayak kokusuna neden olmaktadır. 
  • Derinin su-tuz dengesini kıran mantar hastalıkları ayakların kokmasına neden olur. 


Ayak kokusuna neden olan bu sebeplerden kaynaklı ayakların antibakteriyel sabunlarla devamlı temizlenmesi , daha rahat ve hava alan ayakkabıların giyilmesi gerekmektedir. Ayrıca ayaklarınızı nemlendirmeniz gerekmektedir. Bunun için doğal yağlar ile bakım yapılabilir. 

Ayak kokusunu gidermek için Ayak Kokusu başlıklı yazımıza da bakabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder