10 Şubat 2019 Pazar

Mantar Hastalığı Çeşitleri

Mantar hastalıkları farklı vücut bölgelerinde farklı etkilere sahiptir ve farklı isimler ile anılmaktadır. Bu makalede bu farklı mantar hastalıkları hakkında size bilgiler verilecektir. İyi okumalar dileriz.

Mantar Hastalıkları ve Belirtileri


Dermatofitoz veya tinea olarak da bilinen mantar hastalıkları, cildin mantar enfeksiyonudur. “Ringworm” adı bir yanlış addır, çünkü enfeksiyon bir solucandan değil bir mantardan kaynaklanır.  Mantar enfeksiyonu hem insanları hem de hayvanları etkileyebilir. Enfeksiyon başlangıçta cildin etkilenen bölgelerinde kırmızı lekelerle ortaya çıkar ve daha sonra vücudun diğer bölümlerine yayılır. Enfeksiyon kafa derisinin derisini, ayakları, kasıkları, sakalı veya diğer bölgeleri etkileyebilir. Belirtiler, bulaştığınız yere bağlı olarak değişir. Bir cilt enfeksiyonunda , aşağıdakilerle karşılaşabilirsiniz:


  • kırmızı, kaşıntılı, pullu veya kabarık yamalar
  • kabarcık geliştiren veya sızmaya başlayan yamalar
  • dış kenarlarda daha kırmızı olabilen ya da bir halkaya benzeyen yamalar
  • tanımlı ve yükseltilmiş kenarlı yamalar
  • Tırnaklarınızda dermatofitoz yaşıyorsanız , daha kalın veya renksiz hale gelebilir veya çatlamaya başlayabilir. Kafa derisi etkilenirse, etrafındaki saçlar kırılabilir veya düşebilir ve kel yamalar oluşabilir.



Mantar Hastalığı Türleri 


Mantar hastalıkları, vücudun etkilenen kısmına bağlı olarak farklı isimlerle geçebilir.

  • Saç derisinin saçkıran (tinea capitis) genellikle kaşıntılı, pullu kel yamalarında gelişen küçük yaralar olarak başlar. Çocuklar arasında en yaygın olanıdır .
  • Vücutta mantar (tinea corporis) genellikle karakteristik yuvarlak “halka” şeklinde yamalar şeklinde görünür.
  • Jock kaşıntı (tinea cruris) kasık çevresindeki derinin, iç uylukların ve kalçaların saçkıran enfeksiyonunu ifade eder. En sık erkeklerde ve ergen çocuklarda görülür.
  • Ayak mantarı (tinea pedis) ayağın saçkıran enfeksiyonunun ortak adıdır. Soyunma odaları, duşlar ve yüzme havuzları gibi enfeksiyonun yayılabileceği halka açık yerlerde çıplak ayakla dolaşan insanlarda sık görülür.


Mantar Hastalıklarının Nedeni 


Üç farklı mantar türü bu enfeksiyona neden olabilir. Onlar trichophyton , microsporum ve epidermophyton denir . Bu mantarların toprakta spor olarak uzun süre yaşayabilmesi mümkündür. İnsanlar ve hayvanlar, bu toprakla doğrudan temas ettikten sonra mantar hastalığına yakalanabilirler. Enfeksiyon ayrıca enfekte hayvanlarla veya insanlarla temas yoluyla da yayılabilir. Enfeksiyon çocuklarda yaygın olarak görülür ve temiz olmayabilir maddeleri paylaşma sonucu yayılmaktadır. 

Mantar Hastalıkları için Kim Risk Altındadır ? 


Herkes mantar hastalığı geliştirebilir. Bununla birlikte, enfeksiyon çocuklar ve evcil kedileri olan insanlar arasında çok yaygındır. Hem kediler hem de köpekler mantar hastalığına yakalanabilir ve daha sonra onlara dokunan insanlara geçirebilir.  


Mantar Hastalıklarının Teşhisi 


Doktorunuz, cildinizi inceleyerek ve cildinizi etkilenen bölgede görmek için muhtemelen siyah bir ışık kullanarak mantar hastalığını teşhis edecektir . Mantar siyah ışık altında floresan (parlama) olacaktır. Enfekte olursanız, mantarın bulunduğu cildin alanları parlar.

Doktorunuz, bazı testler talep ederek, şüpheli bir mantar teşhisi konusunu doğrulayabilir:

  • Bir cilt biyopsisi veya mantar kültürü alıyorsanız, doktorunuz cildinizden bir örnek alır veya bir blisterden akıtır ve mantarın varlığını test etmek için bir laboratuvara gönderir.
  • KOH sınavına giriyorsanız , doktorunuz enfekte olmuş küçük bir deri alanını kazıyarak potasyum hidroksit (KOH) içine yerleştirecektir. KOH normal hücreleri tahrip eder ve mantar hücrelerine dokunulmaz bırakır, bu nedenle mikroskop altında görmeleri kolaydır.


Mantar Hatalığı Tedavisi 


Doktorunuz mantar hastalığını tedavi etmek için hem ilaçlar hem de yaşam tarzı değişikliği önerebilir.

  • Doktorunuz, mantar enfeksiyonunuzun ciddiyetine bağlı olarak çeşitli ilaçlar verebilir. Mantar önleyici kremler, merhemler, jeller veya spreyler gibi topikal ilaçlarla tedavi edilebilir . Saç derisinin veya tırnakların mantar ilacı, ketokonazol, griseofulvin veya terbinafin gibi reçeteye dayanıklı oral ilaçlar gerektirebilir.
  • Reçetesiz satılan ilaçlar ve antifungal cilt kremleri de kullanılması önerilebilir. Tezgah üstü ürünler, clotrimazol, mikonazol, terbinafin veya diğer ilgili içerikleri içerebilir.  

Reçeteli ve reçetesiz ilaç tedavisine ek olarak, doktorunuz aşağıdaki davranışlardan bazılarını uygulayarak evde enfeksiyonunuzu önemsemenizi önerebilir:

  • enfekte bölgeyi tahriş eden kıyafetlerden kaçının
  • bölgeyi tahriş eden kıyafetlerden kaçınamıyorsanız, bandajla örtün
  • etrafınızı dezenfekte etmek için  her gün yatak ve giysileri yıkayın
  • cildinizi düzenli olarak temizleyin ve kurulayın

Enfeksiyon nedeniyle cildinizi sık sık kaşıyorsanız, cildinizde staph veya strep enfeksiyonu gelişebilir . Doktorunuz, bu mantar bakterisini tedavi etmeye devam ederken,  bakteriyel enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotikler önerebilir. 


Mantar hastalıkları hakkında ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazılarımızdan alabilirsiniz. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder